Mistä lumenpudotus/lumityöt ja miksi?

Mistä lumenpudotus/lumityöt ja miksi??

Mistä lumenpudotus/lumityöt ja miksi? Joka talvinen ilon ja riemun aihe, lumi! Mutta kun sitä kertyy liikaa rakennuksien katoille jolloin kattorakenteet joutuvat kannattelemaan suuriakin massoja joka voi aiheuttaa romahdusvaaraa vanhemmille rakennuksille tai aiheuttaa erilaisia kosteusvaurioita rakenteille sekä unohtamatta tärkeintä eli lumi ja jää voi alas tippuessa luoda vaaran myös henkilövahingoille sekä omaisuudelle.

mikä avuksi?

Jotta näin ei pääsisi tapahtumaan sitä on hyvä pudottaa alas erityisesti vilkkaitten kulkuväylien läheisyydestä itse tai tilata ammattilainen tekemään ks. työn. jolloin se hoituu pienemmillä riskeillä ja oikeilla turvavarusteillä joista tärkeimpinä valjaat sekä asianmukainen köysi. Näistä välineistä ei pidä ikinä tinkiä ja kummatkin tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty, köyden asianmukaisia kiinnitys paikkoja ovat ensi sijassa kattopollarit ja toisena tulevat kattoturva tuotteet kuten kulkusillat joihin köysi on helppo ja tukeva kiinnittää. myöskin kun julkisia ja miksi ei yksityisenkin rakennuksen kattoja tiputtaessa on ns. alamiehellä paikkansa alhaalla ja joissain tapauksessa myös kasattavat huomiopuomit ovat hyvä lisä. Alamiehen tärkein tehtävä on katsoa ettei tiputusalueelle eksy ulkopuolisia. Ja tämän tapahtuessa ilmoittaa ylös selvillä komennoilla kuten seis, jolloin toiminta ylhäällä pysähtyy sekä toiminnan jatkumisesta jatkuu komennoilla. Alamies voi myös käyttää pilliä jolla yksi puhallus ajaa seis komennon ja kaksi jatkuu komennon. Muuten työ vaatii kovaa fyysistä kuntoa sekä monesti myös korkealla työskennellessä huimaa päätä, joka täytyy hallita jotta muistaa turvavarusteiden oikea käyttö samaan aikaan.

Entäpä katto itsessään sitten?

Toinen huolta aiheuttava asia on lumen kertyessä kattorakenteiden kestävyys, tosin ihan pienestä ei kannata hätkähtää nimittäin suomessa on suunniteltu rakenteet kestämään suuriakin lumikuormia, ehkä siinä vaiheessa kun lunta on puolimetriä katolla niin rupeaisin huolestumaan läpivientien kohdista että niissä olisi putkien päät reilusti näkyvissä ja tämä osaltaan aiheuttaa sitten tyhjennys toimenpiteitä.

Lumimassat kun lähtevät sulamaan varsinkin tasakatoilla niin on hyvä huolestua että siellä pääsee vesi virtaamaan alas esteittä ettei siellä aiheudu tulvaa ja vesi on siitä jännä elementti että ei tarvitse kuin yhden pienen reiän josta löytää tiensä sisään ja voi matkata rakenteissa pitkiäkin matkoja tullakseen sisään jostain mahdollisesta paikasta.

Video katolla työskentelystä, ja linkistä lisää www.facebook.com/61553887407233/videos/1081876956146532

Entä Käsilumityöt sitten?

Lienee turha lähteä kysymyksestä miksi liikenteeseen, ja ehkä myös koska. Yleensä työlle tulee tilausta silloin kun lunta tulee yli +5cm. Nämä tilaustyöt tosin kattavat hyvinkin laajasti lumenluonnin. Lähtien yksityishenkilöiden pihoista, suurten yritysten ja teollisuusalueiden nosto-ovien edustoihin, lastauslaitureiden ja muiden kulkureittien puhdistamiseen. Aina kaikkialle missä se ei ole koneellisesti mahdollista. Yleensä suurien teollisuuskiinteistöjen puhdistuksessa käytössä on työntölapiot joilla edellä mainitut paikat puhdistetaan niin ja siihen asti että koneella päästään jatkamaan. Yksityisten ja yritysten on mahdollista kääntyä myös käsilumityössä Juoksevanmaalarin puoleen ja tilata työlle tekijä.

Juokseva Maalari somessa..


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *